Barmarkstrening Øyer/Hafjell

IMG_3327
Any questions about Hafjell/Øyer in English? Send me a message!

For oss som er så heldige å ha Øyerfjellet som lekeplass er det bare snaue to måneder igjen av barmarkssesongen. De fleste kjenner til de fantastiske forholdene Øyerfjellet har å by på vinterstid, men visste du at området byr på vel så unike treningsforhold for skiløpere sommerstid? Her skal du få en oversikt over mine favorittøkter, runder og stier i området, samt et par kjappe overnattingsforslag helt til slutt.

Løpeøkter

Elghufs og motbakkeintervall med eller uten staver

Mange bruker skibakkene i Hafjell for å løpe elghufs eller annen motbakkeintervall. Fordelen med å løpe i skibakken er først og fremst at du kan ta gondolen gratis ned igjen (helger frem til og med høstferie), sjekk åpningstider her. Etter min mening skal du være veldig godt trent for å få godt utbytte av å løpe i skibakken siden det er veldig bratt og syra kommer raskt. Dersom formålet er å øke oksygenopptaket og du ikke er i god nok form til å få opp pulsen før syra tar deg i Hafjell, kan det være en idé heller å løpe på grusveien opp fra Nermo til Liesetra (Hornsjøveien). Sistnevnte er min favoritt, også fordi underlaget er godt og det er lett å finne en god rytme. Nedenfor er Stravalinker til både Hafjell (skibakken) og Hornsjøveien.

IMG_4585
Melina & Barbro i gondolen ned etter endt elghufs i Hafjell.

Strava:

Elghufs opp Hornsjøveien

Løping med staver i Hafjell (skibakken)

Langtur på sti

Øyerfjellet er fantastisk for langturer over flere timer på sti siden terrenget er relativt slakt og mulighetene så og si uendelige. Nedenfor er fire av mine favoritturer. Som du kan se kan du hekte deg på rundene flere steder, som f.eks. Pellestova, Liesetra, Nordseter og Mosetertoppen. Alle disse rundene egner seg også godt for terrengsykling.

IMG_5436
Maren & Kaja på vei ned fra Neveltoppen
IMG_5382
Buketten i skiløypa (Hornsjørunden)
Processed with VSCO with l4 preset
Koltjønnet

Strava:

Reinsvann rundt – 16,5 km (noe grus, mest sti)

Trefjellsrunden (Hitfjell, Kriksfjell og Reinsfjell) – 15 km (bare sti)

6 fjell – 31,5 km (bare sti)

Liesetra – Hafjelltoppen – Nevelfjell – Hita – Liesetra – 29 km (mest sti, litt kjerrevei)

IMG_8378
Hafjelltoppen
IMG_4414
Kriksfjell

Rulleski

Alle forslagene nedenfor med tanke på rulleski egner seg selvfølgelig like godt for sykkel.

Motbakkeintervall

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker motbakkeøkter på rulleski og spesielt opp fjellpass i Alpene. En stigning som alltid utfordrer meg er bakken opp til Pellestova. Denne er til tider brattere enn f.eks. Dalsnibba og Stelvio-passet, og ca like lang som stigningen opp til Seiser Alm. Bakken er perfekt for terskelintervaller i både klassisk og skøyting, og de mest hardbarkede kan også prøve seg på å stake opp. Du kan velge mellom to startsteder for økta (om du ønsker maks stigning). Fra nord er starten slakere, fra sør brattere. Begge varianter finner du blant Stravalinkene nedenfor. En variant, spesielt om du ønsker kortere og hardere intervaller, er å starte fra nord og bruke første del som oppvarming før dragene.

Det er på ingen måte å anbefale å kjøre denne bakken ned på rulleski. I helgene kan du gå bort til gondoltoppen og ta gondolen ned igjen, men det beste er selvsagt å ha en bil eller skyss på toppen.

Strava:

Motbakkeintervall opp til Pellestova fra nord

6x10min opp til Pellestova fra sør

IMG_3422
Meg & Kaja på vei opp til Pellestova

Stakeintervall i lett terreng

Jeg veksler mellom to varianter når jeg kjører stakeintervall i Øyer. Enten kjører jeg bare flate intervaller t/r på den fine asfalten mellom Tingberg og Tretten, eller jeg starter med flate intervaller og avslutter med motbakkene som starter fra brua i Tretten og opp mot Svingvoll/Skei og tar av til venstre tilbake mot Øyer på baksidevegen.

Strava:

Flate intervaller

Mix flatt & bakke

IMG_0302
Intervaller på Baksidevegen

Langtur

For langturer på rulleski veksler jeg i hovedsak mellom tre runder. Den korteste runden er ca 30 km og starter i Øyer sentrum, går nordover til Tretten og tilbake baksidevegen til Øyer. Her er det lite trafikk, mye flatt og stort sett veldig fin asfalt. For en lengre og relativt flat tur går jeg Gausdalsrunden. Da går jeg sørover på gamle E6 til Fåberg, kjører ned bakkene til brua som krysser lågen og rett frem mot Jørstadmoen i rundkjøringen etter den blå brua. Ved Joker tar man til høyre og følger veien helt til Segalstad Bru hvor man følger sykkelveien tilbake til Fåberg og går Hunderfossvegen tilbake til Øyer. Denne runden er ca 50 km. En annen favoritt, som også har noen lange fine bakker, er Svingvollrunden. Da går man til Tretten og så rett frem og opp til Svingvoll i stedet for å ta til venstre tilbake mot Øyer. Ved Svingvoll holder man hovedveien ned til Gausdal/Segalstad Bru og følger sykkevelen og Hunderfossveien tilbake til Øyer. Denne runden har mange høydemeter og er ca 57 km.

Det er også tidvis mulig – og veldig fint – å gå på rulleski på grusveiene på fjellet, spesielt langs Hornsjøveien og Pellevegen. Prøv det en gang! Det også laget en rulleskiløype på Mosetertoppen skistadion. Denne har jeg ikke prøvd enda.

Strava:

Øyer – Trettenrunden – 30 km

IMG_5276
Musdalsvegen

Gausdalsrunden – 50 km

Øyer – Tretten – Svingvoll – Gausdal – Fåberg – Øyer – 57 km

IMG_5217
Svingvollrunden, snart på toppen!

 

Overnatting

Om du ikke har tilgang til overnatting i Øyer er Pellestova et godt alternativ med god beliggenhet og god mat. Det er også relativt billig å leie hytte eller leilighet på fjellet sommer og høst og utvalget er godt på finn.no. Dersom fokuset er løping i fjellet og tilgang til gondolen, anbefales hyttene ved Mosetertoppen. Dersom fokuset heller er på rulleski kan man like gjerne vurdere overnatting i leilighet i bunnen av Hafjell for ski in/ski out.

IMG_3317

Leave a comment